Vidnyánszky Attila március 15-e alkalmából Kossuth-díjat kapott. Az Index híradása szerint: "a magyar színjátszás legnemesebb hagyományait ápoló, a költészetet középpontba állító, társulatépítő, iskolateremtő munkásságáért, emlékezetes, méltán népszerű rendezéseiért".

Mivel Vidnyánszky Attila a Debreceni Csokonai Színház igazgatója, azon belül pedig egy szakmailag sikeres és úttörő operajátszó-műhely vezetője, kitüntetéséről még ebben a kis operablogban is illik megemlékeznünk.

Ezúton is tisztelettel gratulálunk a művész úrnak, s - már csak a magunk önös érdekében is :-) - azt kívánjuk, hogy sokáig élvezhessük nagyszerű operarendezéseit s az operatagozattal kapcsolatos igényes és hatékony szervezőmunkáját.

A Csokonai Színház közleményében Vidnyánszky saját gondolatait is olvashatjuk  a díjjal és törekvéseivel kapcsolatban. 

A Csokonai Színház Youtube-csatornáján ízelítőt kaphatunk néhány Vidnyánszky rendezte darabból, igaz, hogy ezek prózai művek. A  Színház honlapján pedig a Fotógaléria képei betekintést adnak a Vidnyánszky rendezte Bánk bánBorisz Godunov és  Turandot operaelőadásokba. (E blogban korábban már foglalkoztunk a Bánk Bánnal és a Borisz Godunovval.)

A Youtube-csatornán és a Fotógalériában található további operaelőadásokat kiváló vendégek rendezték ugyan, de nyilván Vidnyánszky kapcsolatrendszerének, szervezőmunkájának köszönhetően.

Talán nem ünneprontás, ha végezetül szólunk arról is, hogy Vidnyánszky Attila az utóbbi időben - meglehet,  elkerülhetetlenül - a színházi közéletben folyó viták, politikai diskurzusok egyik alanyává, szereplőjévé is vált (lásd például itt és itt). Én nem igazán örülök ennek és csak azt kívánhatom, szülessenek olyan megoldások, amelyeket az érdekeltek mind elfogadnak.

Valahol olvastam: Tudomány nélkül nem lehet élni - művészet nélkül pedig nem érdemes. Akárhogy is - a művészi és színházvezetői  tevékenységért ezúttal jogos az elismerés.

Szerző: alvarezfan1111  2011.03.15. 20:15 Szólj hozzá!

Címkék: kossuth díj vidnyánszky attila csokonai színház

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr853110846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása