A nemzetközi sajtót a múlt év végén járta be a hír, hogy Roxana Briban román szopránénekesnő 39 éves korában elhunyt - mentális problémák miatt önkezével véget vetett életének.

Roxana Briban ebben a blogban a Pillangókisasszony nagyáriájával ("Un bel di vedremo", Egy szép napon) szerepel (lásd a Cso-Cso-Szán és a zümmögő kórus c. bejegyzést is). A híradásokban szereplő sokkoló részletek miatt tanácstalan voltam, megpróbáltam az énekesnő halálát a blogban reakció nélkül hagyni. Ám a lassan beköszöntő nyári szabadságban a bejegyzéseimet rendezgetve úgy érzem, hogy ha a blogban szerepel Briban, akkor - ha megkésve is - meg kell emlékeznem róla.

Lírai-spinto szopránja nagyon széles szerepkör eléneklését biztosította az énekesnő számára. A fentebb idézett felvétel közel sem tökéletes minősége ellenére ott is érezhető, hogy komoly hang szól, mely könnyedén megbirkózik a Puccini írta szopránszerepek nagy gondjával, a fiatalos, lírai hang és az érzelemdús - hangos - zenekari kíséret ellentmondásával.

Briban a bukaresti operában énekelt, de 2003-tól kezdve nemzetközi karriert futott be, a bécsi operában és nyugat-európai operaszínpadokon is rendszeresen fellépett. Más kontinensekre is eljutott szerepelni. Éppen csak, hogy kiteljesedett, s bár bizonyos hírek hangjának hanyatlásáról szóltak, ki tudja, milyen csillag válhatott volna még belőle. Mintha Lina Bruna Rasa sorsát (lásd a Villazón visszatér? c. bejegyzést is) ismételte volna meg mai - és még tragikusabb - változatban.

*

Románia "szoprán-nagyhatalomnak" tetszik. Az ünnepelt Hariclea Darclée nyomán több román szoprán futott be komoly nemzetközi karriert. Ma talán Angela Gheorghiu a legnevesebb, aki - saját érdemei mellett - arról is ismert, hogy a sztártenor Roberto Alagna felesége.

 

Nekem személyesen nagyon tetszik Liliana Nikiteanu mezzo is, akinek egyik nagy alakítása Zerlina szerepe volt abban a Don Givanni előadásban, ahol az utolérhetetlen "Mozart-bariton", Rod Gilfry énekelte a címszerepet (lásd a Hódítás c. bejegyzést is).

A nagy Ileana Cotrubast is magában foglaló sorban Roxana Briban fiatalabb "trónkövetelőnek" számíthatott.

Reméljük művészetére így is sokáig emlékezni fog az operakedvelő közönség.

Szerző: alvarezfan1111  2011.07.09. 16:12 Szólj hozzá!

Címkék: briban roxana

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr113112138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása