Ki lehetne a témába vágó ismeretek nagyobb tudora, mint Musetta, Puccini Bohémélet ("La bohème") c. operájából?

Az opera elsősorban a bohémekről - néhány szegény, fiatal művészről, bölcsészről - szól, akik egy olcsó párizsi szobában meghúzódva, nyomorban, de jókedvűen és büszkén próbálják betölteni hivatásukat: verset írnak, festenek, zenélnek sőt filozofálnak. Mégsem vígoperáról van szó, mert tragikus szerelmek színezik át a történetet, amelyre betegség és halál tesz pontot. Épp, mint az életben.

A második felvonásban a Karácsonyt köszönti az utca. A bohémek - miután sikerült szert tenniük némi pénzre - a Momus kávéházban ünnepelnek. Ekkor megjelenik Musetta, aki gazdag férfiak pénzén él, de Marcellot, a festőt szereti. Éppen haragban vannak, s Musetta elhatározza, hogy egy kicsit megleckézteti és visszaszerzi: megmutatja, milyen kapós és kívánatos ő.

Erről szól Musetta keringője ("Musetta's waltz"). A kezdősor után hivatkoznak rá úgy is, hogy Ha egyedül sétálok az utcán ("Quando me n'vo soletta per la via", "When I walk"). A közelítő magyar szöveg így szól:

Ha egyedül sétálok az utcán
A férfiak megbámulnak
Mindegyik szépségem lesi
S végignéz tetőtől talpig...
Élvezem a szégyenlős vágyat
Mely a szemükből sugárzik felém
S mi rejtve van, arra is rátalál.
A vágy illata szálldos hát körül
S ettől én boldog, boldog vagyok!
S te, aki ismersz, emlékszel és kívánsz
Elhúzódsz tőlem?
Ó, tudom én jól, nem mutatod, hogy gyötrődsz
Tudom, nem akarod, hogy lássák
De közben úgy érzed, mintha haldokolnál.

Marcello - miután újra látta Musettát, ráadásul meghallgatta az áriát - természetesen újra "meg van főzve". Az egész jelenetet itt láthatjuk: Musettán és Marcellon kívül jelen van még Musetta öreg és gazdag barátja, akit később bizony egy kicsit megaláznak, elküldik, hogy tágíttassa ki a hölgy cipőjét. Feltűnik még Rodolfo, a költő és szerelme, Mimi, akikről a jövőben még feltétlenül szólnunk kell.

Musettáról s keringőjéről eszembe jutott egy dal a "könnyű műfajból" és egy film. Az olvasónak is? Mi az?

Szerző: alvarezfan1111  2010.09.24. 23:30 Szólj hozzá!

Címkék: puccini marcello bohémélet la boheme musetta quando me nvo when i walk

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr163111275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása