Számos operában találunk szép és hatásos kórusrészleteket. Most és a közeljövőben néhány ilyet mutatok be.

Alekszandr Borogyin a kémia professzora volt Szentpétervárott, s egyúttal sikeres zeneszerző is.

Az Igor herceg ("Князь Игорь", "Prince Igor") c. operájának cselekménye röviden a következő: Igor háborúba vonul a sztyeppelakó, vad polovecek ellen, akik orosz városokat támadtak meg. Sajnos, a csatát elveszti, súlyosan megsebesül, de a polovecek kánja ismeri, becsüli, ezért táborába viteti, ahol - miután felgyógyult - barátjaként bánik vele. Csak akkor engedi azonban el, ha megfogadja, hogy ellene nem harcol.

Igor városában ezalatt pártütés tör ki, majd a polovec seregek is pusztítanak. Végül Igor megszökik és hű felesége segítségével újra kezdi az életet és a harcot. Fia, Vlagyimir, aki vele küzdött, a kán lányának férjeként a polovec udvarban maradt.

A kán, hogy Igort felvidítsa, táncot rendel, s rabnői, rabjai, alattvalói előadják a Polovec táncok (Половецкая пляска с хором", "Polovtsian dances") néven népszerűvé vált balettet. Ennek kísérő kórusa a Szállj messze szél szárnyán ("Улетай на крыльях ветра", "Fly away on the wings of the wind") címet viseli.

Szövege közelítő fordításban:

Szállj messze szél szárnyán
Hazai földre, honi dalunk
Oda, ahol szabadon szóltál
Ahol békén éltünk

Ott a forró ég alatt
A levegő tele boldogsággal
Ott a tenger mormol
S felhők alatt alusznak a hegyek

Ott ragyogva süt a nap
S fényárban fürdeti hegyeinket
A völgyekben rózsák virulnak
Pacsirták énekétől hangos a zöld erdő
S érik az édes szőlő
Ó, szállj velem oda el.

Nézzük meg a University of Utah zenetanszakának koncertjén készült felvételt: a balett teljes zenéjét halljuk, zenekarral, kórussal. Oroszul énekelnek, a férfikar kiáltásai a kánt dicsőítik.

Ha mindehhez hozzáképzeljük a csillagos pusztai ég alatt lobogó tüzeket, a táncban kígyózó leánytesteket, az izmos, vad harcosok szökelléseit, szinte kedvünk támad a polovec fogsághoz. :-)

Akinek pedig még ez sem elég, bizonyára fog találni színházi előadásról szóló felvételt, amelyen saját szemével láthatja mindezeket. Egyet ide is linkelek, kattintsunk és a legszebb klasszikus hagyományokon alapuló, ugyanakkor tüzes táncot láthatunk.

Hallgassuk meg a kórust egy (fél)amatőr leánykar szép előadásában is.

Persze a Polovec táncok sem úszhatta meg a könnyűzenei feldolgozást. Ezek felkutatását az érdeklődő Olvasóra bízzuk.

Kedves barátaim, azért csak óvatosan a polovec fogságba eséssel. Nem mindenki járt olyan jól, mint Igor és fia. A színpadon túl, a valóságban pláne nem. :-)

Szerző: alvarezfan1111  2010.08.19. 20:13 Szólj hozzá!

Címkék: igor kórus polovtsian dances fly away borogyin alekszandr igor herceg polovec táncok prince igor uletaj knyaz

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr183111338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása