Pár hete - kocsiba szállás közben - kiesett a zsebemből a mobiltelefonom. Amikor észrevettem, hogy nincs nálam, már hívták is a velem levő feleségemet az én mobilomról, érdeklődve, mikor és hogyan adhatják vissza. Nem volt lezárva ugyanis a készülék és egy rendes hölgy találta meg.

Ezek után bőszen utánanéztem, hogyan lehet az elhagyott mobilban levő - akár kényes - adatokat megvédeni. Kód, minta, ujjlenyomat, arcfelismerés. De akkor a kijelzőre fel kell írnod, hová lehet visszajuttatni a mobilt, ha elhagytad és valaki megtalálta. Na igen, de ha a nevedet is odaírod, az megkönnyítheti a rosszindulatú adatvadász dolgát. Utánad néz a neten és könnyebben kitalálja a mintádat, jelszavadat. Ne adj isten, letölti a fényképedet a netről és becsapja vele az arcfelismerődet. Sőt, ha már ismer, megszerzi az ujjlenyomatodat a csehóban a pohárról. És a többi. :-)

Aztán egy kicsit elkalandoztam az opera világába.

Megállapítottam, hogy Kalaf herceg nyugodtan elhagyhatta volna a mobilját, ha lett volna neki. Ugyanis annyira el tudta titkolni a nevét, hogy még a kegyetlen - ámde csinos és gazdag - Turandot császárlánynak is fel merte ajánlani, hogy nyugodtan csapassa le a fejét, ha másnapra megtudja a nevét. Végül persze elárulja, hogy hívják, de "csak majd ha ajkam ajkadon, / Füledbe súgom ma hajnalon." Ügyes. 

E halálos kitalálósdiról szóló történet, mint tudjuk, Kínában játszódik és milyen mobilt hagytam én el? Természetesen kínait, Xiaomi Mi 5-öt. Mindig mondtam, hogy rejtélyes erők működnek és a dolgok valahol összeérnek. Ugye, hogy ugye.

Viszont a mítoszi eredetű, de leginkább teutonra hajazó Lohengrin, a Grál lovagja már nem volt ilyen okos és szerencsés. Megvívott ugyan Brabanti Elzáért és és el is vette feleségül, de hiába akarta előle eltitkolni a nevét. Elza a gonosz ármánytól befolyásolva egyszer mégis feltette neki a személyazonosságára vonatkozó kérdést. Lohengrin pedig begurult és - hosszan és alaposan - elmondta, ki ő. Ez lett, ugye, a Grál-elbeszélés. Utána tett még egy-két csodát majd beszállt galamb vonta csónakjába és a ködbe távozott. Elza meg belehalt. Na, ugye Lohengrin elvesztett mobilját már inkább fel tudták volna törni. Mégsem kellett volna annyit (el)beszélnie. 

Nos, ha eddig nem menekült el a kedves olvasó, megérdemel egy kis komolyságot.

Itt olvasható Puccini Turandotjának a tartalma és itt szól Kalaf áriája a nagyszerű Horváth Bálinttal.

Wagner Lohengrinjének a tartalmát is elolvashatjuk és itt következik  az utólagos bemutatkozás az ún. Grál-elbeszélésben, Simándy József klasszikus előadásában.

Hirtelen ez a két néveltitkoló jutott eszembe az operairodalomból. Az egyiknek sikerült, a másiknak nem. A sors néha nem tudja, mit akar. De hoppá, ez már egy másik műfaj.

A legjobb kívánságokkal:

Alvarezfan

Szerző: alvarezfan1111  2018.05.03. 11:44 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr1013886376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása