Szeptember 8-án - súlyos betegség következtében - elhunyt Johan Botha, dél-afrikai születésű tenor. Napjaink vezető hőstenorjai közé számított, aki a világ minden színpadán, koncerttermében fellépett, s akit a Wiener Staatsoper "Kammersanger" címmel tüntetett ki.

Egyetlen alkalommal, a Deutsche Oper Berlinben láttuk-hallhattuk őt egy nem túl énekesbarát Otello rendezésben, de még ezen is képes volt átragyogni. A jegyeket - közelgő látogatásunkra - az akkor Berlinben élő vejem és lányom vette ajándékként. Örökké hálás vagyok nekik ezért. Botha fellépése teljes meglepetés volt, nem tudtuk, hogy aznap este ő - Otello egyik legnagyobb megformálója a világon - fog énekelni. Gyönyörű, szinte hibátlan produkciót nyújtott, még a "modern" rendezés sem tudta elrontani. Bejött, elénekelte a mindössze másfél perc körüli, de szörnyűségesen nehéz "Esultate" ("Örvendj népem") áriát és minden a helyére került.

Bécsben élt - mondhatni a közelünkben -, gondolom itt talált művészetéhez külső és belső békét, értő közönséget.

Most tényleg kilépett az élők sorából, miután a színpadon már százszor meghalt Desdemona után. Elhajózott ködös partok felé, mint a színpadon a Lohengrin végén. Hallgassuk meg  a honlapján szereplő felvételeket s búcsúzzunk el tőle köszönettel, tisztelettel.

Szerző: alvarezfan1111  2016.09.10. 16:45 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr2211693113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dorka3. 2016.09.10. 22:57:57

Isten nyugosztalja. Sajnos én sosem hallottam élőben!
Köszönet a honlapjáért, belehallgatok!

dorka3. 2016.09.10. 23:07:45

Nessun dorma csodálatos volt!

alvarezfan1111 · http://operazona.blog.hu 2016.09.11. 10:30:19

@dorka3.: Köszönöm mindkét kedves megjegyzését. Mostanában szinte a helyünkbe jönnek a nagy tenorok. Jonas Kaufmann, jövő áprilisban pedig Marcelo Alvarez a MÜPÁban.
süti beállítások módosítása