A palotás - mint tudjuk - lassú nemesi tánc. Nemzeti operáink - a Hunyadi László és a Bánk bán - szép és hatásos palotás-betéteket tartalmaznak. 

***

A Hunyadi Lászlóban szereplő palotás itthon szinte közismertté vált. Ezt Hunyadi László és Gara Mária esküvőjén/lakodalmán adja elő a táncegyüttes és/vagy táncolja a vendégsereg. Az operai előadásai (mint ez is) nyilván szépek és profik, kérdés, mennyire szabad látszani a daliás leventék és sudár leányok táncán a balettiskolának. A néptáncos stílusú palotásnál nincs ilyen gond - és bár a koreográfia lehet egyszerűbb, néha meghökkentően jó produkciókra bukkan az ember. A Zalagyöngye Táncegyüttes csillogását az sem homályosítja el, hogy a Palotást (egyébként nem is rosszul) fúvószenekar játssza.

***

Úgy tűnik, hogy manapság az opera nem túl népszerű a fiatalok körében. A Palotást mégis - a Youtube tanúsága szerint is -  rengeteg iskolai osztály táncolja farsangon, szalagavatón. Reméljük, hogy ez az ő döntésük és élvezik is. :-) Itt az én kedvenc - pozitív - példám egy ózdi általános iskolából. Szerintem zseniális a koreográfia, a legjobbat hozza ki a hely és a kis táncosok adottságaiból. Mintha a tanulók is örömmel ropnák.

***

A Hunyadi László Palotása mellett a Bánk bán c. operában is van Palotás (Utolsó tánc), az sem akármilyen ám!

***

Az operettkedvelők bizonyára jól ismerik Kálmán Imre Palotását akárcsak Huszka Jenőét. Minden elismerésem mellett én inkább maradok Erkel munkáinál.

***

Hát így juthatunk el Erkel - össznépivé vált - táncdallamától akár a "Mit tanítsunk az iskolában (másképp)?" kérdésig. Ez mind mind a Palotás.

 

 

Szerző: alvarezfan1111  2014.10.21. 21:23 Szólj hozzá!

Címkék: Bánk bán Erkel Ferenc Hunyadi László Huszka Jenő Kálmán Imre Palotás

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr46483033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása