Az ember nem szívesen nyugszik bele abba, hogy nemzeti operáinkat a külföld alig csodálhatja. Legalábbis - mondjuk - a Ruszalkához vagy az Eladott menyasszonyhoz képest. S míg blogjában angolul igyekszik népszerűsíteni azokat, hiszen miért ne sikerülhetne épp neki :-), itthon a következőket találja.

A spanyol sztártenor, Placido Domingo már elénekelte legalább egy magyarországi koncertjén Bánk bán nagyáriáját: Hazám, hazám, te mindenem...

Csak nemrég figyeltem fel azonban arra a felvételre, amelyen egyszerre mindjárt ketten veselkednek neki a nagyáriának: Klein Ottokár a feltörekvő - honlapján magát közép-európai művészként jellemző - tenor és Peter Dvorsky a jelentős nemzetközi múlttal bíró szlovák tenor. Koncertprodukció, szép momentumok, tisztes helytállás. Klein magyar anyanyelvű, kiejtése tökéletes, de Dvorsky sem vall szégyent e tekintetben sem. Hazám, hazám, szól a színpadról ...  s közben azon tűnődöm, van-e, lesz-e közös közép-európai sőt (Domingóval) európai haza?

***

A Bánk bán az abszolút tragikus opera. Profánul összefoglalva: megbecstelenítenek egy ártatlan feleséget és anyát, aki ebbe beleőrülve öngyilkos lesz és kisfiát is megöli. Férje, jórészt ennek hatására meggyilkol egy nőt,   becsületét és rangját elvesztett élőhalottá válik. Az opera nyitányát kezdő hegedű dallamában - a halló fül számára - mindez már benne van. Egy neves cég TV-ben látható kávéreklámja pedig éppen ezzel a hegedűszólóval nyit... hát, jó kávézást.

Pedig, hogy igazságosak próbáljunk lenni, a cég korábbi reklámfilmjei elismerésre méltóan próbálnak a magyar kultúrához, irodalomhoz közelíteni.

Nem kérek díjat az ötletért: a Háry János legalább ilyen magyar, de sokkal vidámabb; és egy magyar népdalnál - akár a Háryból - szebb a világon sincs, még talán a kávéreklám sem ronthatja el.

***

No és mi a hiba? Hát az, ami egy hazai lemezcég oldalán látszik. Kattints ide és keress rá a "Hunyadi" szóra. A bejövő oldalon kétszer is olvashatod, hogy Hugyadi, Hugyadi... Ha ezt a nagy törökverő látta volna, nem sok CD és HD(D) maradt volna épen...De talán kijavítják így is. :-)

Szerző: alvarezfan1111  2014.03.25. 01:08 Szólj hozzá!

Címkék: Hunyadi Bánk bán Klein Ottokár Dvorsky Peter Domingo Placido

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr195877614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása