Akadozik a kapcsolatteremtés a szebbik nemmel? Ha hiszed, ha nem, az opera is segítségedre lehet. :-)

A férfiak legilletékesebb tanítómestere természetesen Don Juan, azaz olaszosan Don Giovanni. Mozart Don Giovanni c. operájában Zerlina, az egyszerű sorban élő, de csinos lány - már menyasszonyi ruhában - percek múlva esküdni készül. Ez azonban nem zavarja Don Giovannit - az asszonyok nagy barátját - abban, hogy a hódítás magasiskoláját bemutatva rávegye - az amúgy addig teljesen ismeretlen - Zerlinát, hogy inkább hálja el a nászt ővele.

Giovanni biztosítja a lányt vonzalmáról, arról, hogy ő fogja elvenni és ezzel a nemesek közé emeli. Ezért javasolja, ugorjanak el a közeli házába. Erről szól a híres Ott nyújtjuk egymásnak kezünket ("La ci darem la mano") kettős. Közelítő magyar szövege a következő:

(Don Giovanni) Ott nyújtjuk egymásnak kezünket, édes
Ott mondod majd ki: igen
Csak egy lépésre innen, édes
Menjünk kettesben oda, szívem

(Zerlina) Akarom, de nincs ez jól így
A szívem félelemmel tele
Boldog lehetnék, érzem
De mi lesz, ha hazudik nekem

(Don Giovanni) Gyere édes szerelmem, siess!

(Zerlina) Masetto sorsa bánt engem.

(Don Giovanni) Ám velem, minden más lesz.

(Zerlina) Istenem, mindjárt elhagy az eszem.

(Don Giovanni) Menjünk hát!

(Zerlina) Menjünk hát!

(Együtt) Menjünk hát, szerelmem, menjünk
Hadd teljen be végre
Ártatlan szerelmünk vágya

(Masetto: Zerlina vőlegénye, akit - a násznéppel együtt - Don Giovanni fondorlatosan eltávolít a helyszínről.)

Az operának ez az - önmagában gyönyörű - részlete a ritka szoprán-bariton szerelmi kettősök egyik hírneves példája. Ám, ha nem szoprán-tenor duettről van szó, akkor rendszerint valami nincs rendben a szerelemmel. Hátsó szándék, beteljesületlenség, viszonzatlanság vagy amit akarsz.

A kettős itt látható előadása hagyományos ugyan, de szép énekesi és színészi teljesítmény. Napjaink egyik legnagyobb Don Giovanni alakítója Rod Gilfry, amerikai bariton. Érdemes felkutatni azt a felvételt, amelyen ő és Liliana Nikiteanu román mezzo éneklik a kettőst - egy merész és hatásos rendezésben.

A végén Zerlina már benne is volna, de azután mégsem sikerül, mert odavetődik Don Giovanni korábbi barátnője, Donna Elvira, s a férfi magyarázkodásra kényszerül. Azonban máris új tervet készít Zerlina megszerzésére.

Csakhogy, mindjárt az opera elején Don Giovanni elkövet egy nagy hibát. A palotába beszökve megpróbál eredményt elérni Donna Annánál, ám annak idős apja, a Commandatore felneszel, s Giovanni - a leleplezéstől félve - reflexszerűen leszúrja. Ettől kezdve Donna Anna, az ő jegyese, Don Ottavio és Donna Elvira, az elhagyott szerelmes Don Giovanni nyomában vannak az egész operán át. Az utóbbi azonban nem nagyon izgatja magát emiatt, annál inkább az újabb és újabb asszonyok - köztük Zerlina - miatt.

Ám végül bebizonyosodik gaztette, s ezért meglakol - a meggyilkolt Commandatore életre kelt szobra - tömören szólva - a pokolra taszítja. Ezzel együtt, szinte sajnáljuk Giovannit, mert bár megérdemelte sorsát, mégis céltudatos, bátor, életigenlő alak volt. Szolgájával, Leporellóval a végzet eljöveteléig humoros kalandok során evickélnek át, mi pedig - a többi szép áriát is meghallgatva - remekül szórakozhatunk és sok mindent megtudhatunk nőkről, férfiakról, az életről és a szerelemről.

Mozartról sokáig azt gondoltam, nem nekem való, zenéjében, operáiban túl sok az ismétlés, a "mechanikus elem". Most már látom ezeken túl a zsenit is.

Ki az olvasó kedvenc zeneszerzője? Miért?

Szerző: alvarezfan1111  2010.09.15. 23:13 Szólj hozzá!

Címkék: mozart don giovanni don ottavio donna anna donna elvira la ci darem la mano masetto zerlina

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr63111293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása