Antonín Dvořák Ruszalka c. operája romantikus, de modern elemekkel tűzdelt, felnőtt mese. Ruszalka - a szláv mondavilágban egyfajta sellő - beleszeret a patak melletti réten vadászgató hercegbe, s kérésére Jezsibaba, a boszorkány emberré varázsolja, hogy a hercegé lehessen. Azonban ez azzal jár, hogy Ruszalkának meg kell némulnia, s ha a herceg valaha is hűtlen lesz hozzá, az egész kapcsolatuk szörnyű véget ér. Sajnos, a férfiak állhatatlanok, s ez előrevetíti baljós árnyát...

Mi azonban maradunk az opera elejénél, amikor is Ruszalka ábrándozva gondol a szerelmére, s kéri a Holdat, segítsen neki. A Dal a Holdhoz ("Pisen Rusalky O Mesiku", "Song to the Moon") c. áriára - kezdősora nyomán - így is hivatkoznak: "Měsíčku na nebi hlubokém". A közelítő magyar szöveg a következő:

Óh, Hold a mély, sötét égen
Fényed messze elér
Járva a széles alvó világot
Nevetsz a házakra
Hol az ember él
Óh, Hold, állj meg egy percre utadon
S mond meg, kérlek, hol jár a szerelmem
Mondd meg neki, ezüst hold
Hogy karjaim védik őt
S remélem, hogy legalább egy pillanatig
Rólam álmodik
Világíts neki, bárhol legyen
S mondd el neki, kérlek, ki vár rá idelent
--
Ha rólam álmodsz emberi lélek
Emlékezz rám, ha felébredsz
Óh, hold, ne tűnj el, kérlek, ne tűnj el

Ez jószerével az egyetlen ária a műben, de ez "nagyot szól". Az egész világ ismeri, énekli. Szinte teljesen mentes a megszokott operai "maníroktól", tisztaság, naivitás csendül ki belőle. Ám figyeljük meg a végét, ahol Ruszalka azért csak "bedob" egy kis varázslást is a vágyakozás mellé.

Nézzük meg Camilla Nylund előadását  a Liceu Opera Barcelona modern rendezésű produkciójában.

Renata Johnson-Wojtowicz énekel egy sajátos hangulatú videóban, nyilván Ruszalka apja, a vízi fejedelem házában. A hang mintha inkább mezzo lenne.

Egy nagyon muzikális, egyéni felfogású koncertelőadást idézünk meg Felicitas Fuchs német szoprántól, aki mintha valóban beszélne a szomszéd ország nyelvén, csehül. Kísér a Katari Szimfonikus Zenekar.

Ez pedig valódi csemege, a United States Navy Band adja elő az áriát, szólót énekel Musician 1st Class Susan Kavinski, egyenruhában, kitüntetésekkel. Ezzel együtt nagy jó.

Nagy örömömre, a hazai Csokonai Színház nemrégiben remekül vitte színre a Ruszalkát.

Süssön ránk sokáig az ezüst Hold.

Szerző: alvarezfan1111  2010.09.10. 23:01 Szólj hozzá!

Címkék: dvořák měsíčku na nebi rusalka song to the moon Johnson-Wojtowicz Reanata Fuchs Felicitas United States Navy Band Kavinski Susan

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr713111303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása