Apály a párkapcsolatban vagy csak nincs kedved egy görbe éjszakához? Az operakedvelő ezt ajánlja: Vedd, mondjuk Offenbach Hoffmann meséi ("Les Contes d'Hoffmann") c. operájából a Barcarola néven ismert kettőst ("Belle nuit, ô nuit d'amour") és hallgasd meg figyelmesen. Utána minden rendben lesz. :-)

Ez a kettős az opera velencei színében hangzik el, talán éppen a karnevál idején, amikor senki sem ismer fel és mindent szabad. A helyszín Giulietta, a kurtizán palotája, ahol az összegyűlt társaság éppen arra készül, hogy az érzéki örömöknek áldozzon. A kettőst a társaságból éneklik, de az is lehet, hogy a lagunán úszó gondolából hallatszik be; egyszerre hullámzik a dallam, a víz és az éjszaka.

A kettős hozzávetőleges magyar szövege:

Szerelmes éj, szerelem éje
Örülj örömeinknek
Sokkal édesebb vagy,mint a napvilág
Óh, gyönyörű szerelmes éj
Az idő elszáll S örökre elviszi gyengéd becézéseinket
Az idő messze repül a mi oázisunkból
S nem tér vissza már
Forró szellő, csókolj bennünket.
Szerelmes éj, szerelem éje
Örülj örömeinknek
Sokkal édesebb vagy,mint a napvilág
Óh, gyönyörű szerelmes éj
Örülj örömeinknek
Szerelmes éj, szerelmes éj
Csillagos, szerelmes éj.

A kettőst rendszerint egy szoprán és egy mezzoszoprán énekli. Hallgassuk meg először zongorakísérettel.

Mit mondasz? Hogy ez az egyik csengőhang a telefonodban?

Szerencsénk van, mert a Magyar Televízió - igaz, jó pár éve már, de - készített egy operafilmet a Hoffmann meséiből, amely teljes egészében, ingyen megnézhető a MTV elektronikus videotárában. Kattintsunk ide és a video számlálóját állítsuk az 1 óra 32 perc értékre a barcarolához.

Ha már megnézhető, kedvcsinálóként beszéljünk egy kicsit a teljes műről is. Az operában Hoffmann, a bohém költő egy berlini kiskocsmában, víg diáktársaságban meséli el három szerelme történetét. A történetek azonban nem igazán vidámak, inkább bizarrak, akár tragikusak is - valahogyan a jóval későbbi "mágikus realizmus" előfutárainak tekinthetők. A történésekben mindig szerepet kap egy-egy sötét férfiú, aki talán maga az ...

Ha tovább elemezzük a művet, kiderül, hogy az a nők sorsával, végzetével, a férfi-nő kapcsolattal foglalkozik, meglepően mai - vagy örök - problémákat felvetve. De persze, nem az eszünkhöz, hanem a szívünkhöz szól ez a szomorkás, fura, felnőtteknek szóló mese. A többit lásd a Wikipédiában.

A hivatkozott operafilmben (rendező: Szinetár Miklós) az akkori idők kiváló operaénekesei és színészei lépnek fel, egyáltalán nem archív jelleggel! Kiderül például, hogy Feleki Kamill még annál is nagyobb színész volt, mint életében gondoltuk. Filmbeli alakítása egyszerűen zseniális, humoros és nagyon mély egyszerre. Emellett: ő, az operettekben játszó, valamikori táncoskomikus, már idősen, még breakdance mozgást is tud, ha egy robotot kell eljátszania.

Azért egy híres és bravúros tenorária sem hiányozhat. Az operafilmben a 14.00 perc számlálóállástól Hoffmann Kleinzack úr történetével mulattatja a társaságot.

Jó szórakozást!

Szerző: alvarezfan1111  2010.08.12. 19:37 3 komment

Címkék: offenbach feleki kamill belle nuit barcarola hoffmann meséi kleinzack les contes dhoffmann operafilm szinetár miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr353111380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DelPiero2 2021.10.23. 23:28:49

Sajnos az opera eltűnt a mediaklikk.hu/mediatar (Kattintsunk ide) linkről. Nem tudom korlátozzák, vagy csak véletlenül. Nagy kár érte. Ha valaki tud róla valamit, kérem jelezze, mert érdekelne. Írtam a mediaklikk felületén üzenetet, kíváncsian várom, válaszolnak-e.

alvarezfan1111 · http://operazona.blog.hu 2021.10.25. 21:36:28

@DelPiero2: Köszönöm szépen az észrevételt. Sajnos nem tudok segíteni.

DelPiero2 2021.10.25. 21:43:54

@alvarezfan1111: Visszajeleztek a mediaklikkről, hogy azt le kellett venniük 60 nap után, és nem tudnak semmit róla, nem tudják hogy megjelenik-e (megjelent-e) piaci forgalomban. Én nem tudok róla hogy megjelent-e, sajnálom mert szerintem lenne rá vevő.
süti beállítások módosítása