Korábban már röviden említettem, hogyan fogott meg az opera a debreceni Csokonai színházban, középiskolás koromban. Ehhez persze a zene akkor nem lett volna elég, az opera különben is színpadi műfaj. Szerencsémre akkor és némi szünet után később is, évekig a színházban énekelt Horváth Bálint, a kiváló tenor.

Hangi adottságait tekintve a legnagyobbak között lehetett volna a helye. Telt, erőteljes hangja volt, lent sötét, szomorkás, lírai bariton felé közelített, feljebb azonban kifényesedett és igazi szárnyaló tenorrá vált. Inkább hőstenor volt, mint lírai. Széles repertoárt énekelhetett el, A Traviata Alfrédjától a Bohémélet Rodolphe-ján és a Carmen Don Joséján keresztül a Trubadúr Manrico szerepéig. Itt hallható tőle a Virágária a Carmenből.

Még arra is vállakozott, hogy Simándy József mellett/után Bánk bán szerepét elénekelje. Ez utóbbi szerepben hangilag szinte teljesen egyenértékű volt a nagy előddel, színészileg azonban nem annyira a Simándy-féle "nagyurat" formálta meg, hanem - napjainkra tekintve - inkább a konfliktusok között vergődő, szenvedő férfit. Meghallgathatjuk tőle Bánk Hazám, hazám c. áriáját.

Amikor Debrecenből - ahol, ha jól emlékszem, Érdemes művész kitüntetést kapott - az Operaházba távozott, már nem tudtam igazán követni a pályafutását, Budapest ebben a tekintetben is messze volt Debrecentől.

A televízióban kétszer láttam, egyszer a Traviata Alfrédjaként Pitti Katalinnal, másszor pedig feleségével, Mészöly Katalinnal közös műsorukban, amikor a Turandotból Kalaf áriáját énekelte.

Magas termetű volt (ami tenoroknál ritka) és nagyon jó külsejű. Jól lehetett vele azonosulni, mint hőssel és a nők kegyeltjével - legalábbis a színpadon. Érdemes megnézni a fényképfelvételeket, amelyek Mészöly Katalinnal közös honlapjukon találhatók.

Néhány életrajzi adatát a Magyar Színházművészeti Lexikon őrzi, az ottani születési év azonban feltehetőleg hibás. Az internet szerint ma feleségével - aki az Operaház ünnepelt alténekesnője volt, ma pedig a Halhatatlanok Társulatának tagja - vidéken él, énektanítással foglalkozik. Remélem, jól van, s elégedett mindazzal, ami neki megadatott. Ezúton is köszönöm a sok művészi élményt, amit évek hosszú során át a közönségének, köztük nekem is nyújtott.

Szerző: alvarezfan1111  2010.07.23. 12:00 Szólj hozzá!

Címkék: pitti katalin simándy józsef éva tenor nessun dorma csokonai színház kalaf puccini giacomo horváth bálint mészöly katalin mohos nagy éva

A bejegyzés trackback címe:

https://operazona.blog.hu/api/trackback/id/tr913111966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása